Stripsy z kurczaka w Panierze w ciecierzycy z lepkim sosem słodko-kwaśnym

                                                        Składniki:  

Stripsy:

  • około 600g piersi z kurczaka lub indyka
  • 2 jajka
  • około 80 g Panieru z ciecierzycy
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku, czosnek suszony
  • olej do smażenia

Sałatka:

  • rukola
  • zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • pestki z ½ granatu
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny lub limonki
  • oliwa, sól, pieprz

Sos:

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki pasty z chilli (lub bardzo dorbno posiekana papryczka chilli)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na sos umieścić w garnuszku, podgrzewać, mieszając aż sos się zredukuje.

  2. Pokroić ogórka w słupki, cebulę w krążki, wymieszać z rukolą, natką pietruszki i pestkami granatu. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać.

  3. Pierś z kurczaka pokroić w paski, doprawić przyprawami. Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie panierze z ciecierzycy. Smażyć na oleju na złoty kolor.

  4. Podawać z sosem i sałatką.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.