Smażone warzywa po azjatycku z tofu i groszkiem ptysiowym

                                                                    Składniki:  

  • 200 g tofu
  • 40 g Groszku ptysiowego
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • około 200 g różyczek brokułu
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 kapustka pak choi
  • sos: 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżeczki miodu, 50 ml wody, drobno posiekana papryczka chilli, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Brokuł, fasolkę i marchewkę pokrojoną w słupki ugotować al dente.

  2. Tofu pokroić w plastry, usmażyć na oleju na patelni grillowej.

  3. Wszystkie składniki na sos wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w słupki paprykę, cebulę pokrojona w kostkę, podsmażyć 3 minuty. Wlać sos i dodać kapustkę pak choi. Podsmażać 5 minut.

  4. Na koniec dodać pozostałe warzywa, wymieszać, wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć grillowane tofu. Posypać groszkiem ptysiowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.