Bułeczki cynamonowe z sosem waniliowym

                                                                    Składniki:

Bułeczki:

  • 500 g mąki pszennej
  • około 220 ml podgrzanego mleka migdałowego
  • 60 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki masła + Bułka Tarta Wrocławska

Sos waniliowy:

  • 300 ml mleka
  • około 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • kilka kropel pasty waniliowej

Przygotowanie:

    1. Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać mleko i jajko, zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać po kawałku masło i nadal wyrabiać.
    2. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
    3. Rozwałkować, oprószyć cynamonem, zrolować, pociąć na kawałki tej samej szerokości.
    4. Ułożyć na blaszce wysmarowane masłem i posypanej Bułką Tartą Wrocławską.
    5. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut (na złoty kolor).
    6. Wszystkie składniki na sos waniliowy wymieszać w garnuszku, podgrzewać, mieszając, aż zgęstnieje.
    7. Podawać z upieczonymi bułeczkami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.