Zapiekanka pasterska z wołowiną

                                                                    Składniki:  

  • ½ paczki Sucharków z mąką pełnoziarnistą
  • 1 kg wołowiny (np. łopatki i karkówki)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • ½ pora
  • 400 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • około 300 ml bulionu
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli w proszku, papryka słodka w proszku, szczypta cukru, 4 kuleczki ziela angielskie, 3 listki laurowe, 3 łyżki sosu worcestershire
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, położyć wołowinę i smażyć na dużym ogniu do zrumienienia skórki. Zmniejszyć ogień, dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażać aż się zeszkli.

  2. Dodać pokrojoną na kawałki marchewkę oraz por. Wlać około 500 ml wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, doprawić chilli, papryką słodką, pieprzem i solą oraz sosem worcestershire.

  3. Przykryć, gotować na wolnym ogniu około 2 godziny (aż mięso będzie się dało rozdzielić na włókna widelcem).*

  4. Po tym czasie dodać pomidory, doprawić szczyptą cukru, dodać pokrojone i podsmażone na patelni pieczarki. Wymieszać, przełożyć do brytfanki.

  5. Na wierzchu ułożyć namoczone w bulionie sucharki. Piec w temp. 180°C przez około 30 minut. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

    *Uwaga: mięso można gotować nawet 4-5 godzin, wtedy nabierze jeszcze więcej aromatu i smaku.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.