Strona główna » SAŁATKA Z CYKORIĄ, GRUSZKĄ, ORZECHAMI, SEREM BLUE I GRILLOWANYMI KOFTAMI WOŁOWYMI
Sałatka z cykorią, gruszką, orzechami, serem blue i grillowanymi koftami wołowymi
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
100 g sera blue
4 cykorie
2 gruszki
orzechy włoskie lub pekan
sól, pieprz
sok z cytryny
przyprawy do mięsa: po 1 łyżeczce: papryki w proszku słodkiej, ziół prowansalskich, czosnku suszonego, szczypta papryki w proszku ostrej, 2 łyżki musztardy
olej do smażenia
Grzanki z mąką pełnoziarnistą
Przygotowanie:
Mięso doprawić przyprawami, musztardą i solą, wymieszać, uformować podłużne kofty. Usmażyć na patelni grillowej lub grillu.
Gruszki pokroić w plastry, podsmażyć na patelni na złoty kolor.
Cykorię podzielić na listki, ułożyć na talerzu. Skropić sokiem z cytryny doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć plastry gruszek, usmażone kofty, pokrojony ser blue, orzechy.
Wierzch obficie posypać Grzankami z mąką pełnoziarnistą.