Sałatka z cykorią, gruszką, orzechami, serem blue i grillowanymi koftami wołowymi

                                                                    Składniki:  

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g sera blue
  • 4 cykorie
  • 2 gruszki
  • orzechy włoskie lub pekan
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • przyprawy do mięsa: po 1 łyżeczce: papryki w proszku słodkiej, ziół prowansalskich, czosnku suszonego, szczypta papryki w proszku ostrej, 2 łyżki musztardy
  • olej do smażenia
  • Grzanki z mąką pełnoziarnistą

Przygotowanie:

  1. Mięso doprawić przyprawami, musztardą i solą, wymieszać, uformować podłużne kofty. Usmażyć na patelni grillowej lub grillu.
  2. Gruszki pokroić w plastry, podsmażyć na patelni na złoty kolor.
  3. Cykorię podzielić na listki, ułożyć na talerzu. Skropić sokiem z cytryny doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć plastry gruszek, usmażone kofty, pokrojony ser blue, orzechy.
  4. Wierzch obficie posypać Grzankami z mąką pełnoziarnistą.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.