Zupa krem z dyni

   Składniki:  

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 kg dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • około 700 ml bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, papryka w proszku słodka i ostra,
  • około 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • Groszek ptysiowy
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Dynię pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić.
  2. Następnie dodać dynię, wymieszać, podsmażyć kilka chwil. Wlać bulion gotować około 20 minut (do miękkości).
  3. Dodać odsączoną fasolę, zblendować. Doprawić przyprawami, wymieszać.
  4. Boczek podsmażyć na patelni na chrupko.
  5. Zupę nałożyć do misek, wsypać groszek ptysiowy, ułożyć plastry bekonu, posypać natką pietruszki.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji