W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, położyć wołowinę i smażyć na dużym ogniu do zrumienienia skórki. Zmniejszyć ogień, dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażać aż się zeszkli.
Dodać pokrojoną na kawałki marchewkę oraz por. Wlać około 500 ml wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, doprawić chilli, papryką słodką, pieprzem i solą oraz sosem worcestershire.
Przykryć, gotować na wolnym ogniu około 2 godziny (aż mięso będzie się dało rozdzielić na włókna widelcem).*
Po tym czasie dodać pomidory, doprawić szczyptą cukru, dodać pokrojone i podsmażone na patelni pieczarki. Wymieszać, przełożyć do brytfanki.
Na wierzchu ułożyć namoczone w bulionie sucharki. Piec w temp. 180°C przez około 30 minut. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
*Uwaga: mięso można gotować nawet 4-5 godzin, wtedy nabierze jeszcze więcej aromatu i smaku.