Chrupiąca pizza

                                                                    Składniki:  

Ciasto:

  • 250 g mąki do pizzy, typu 00
  • 3 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • około 100-150 ml ciepłej wody
  • około 100 g Bułki Tartej Wrocławskiej

Sos:

  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • rukola
  • szynka długodojrzewająca
  • burrata

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do maki, zagnieść ciasto.             
  2. Pod koniec zagniatania dodać oliwę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Pomidory włożyć do garnuszka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie i szczyptę cukru. Całość gotować, aż sos się zredukuje.
  4. Stolnicę wysypać bułka tartą, wyłożyć wyrośnięte ciasto, uformować okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury, piec około 10 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć szynkę, rukolę i burratę.
    1.  

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.