Strona główna » STRIPSY Z KURCZAKA W PANIERZE Z CIECIERZYCY Z LEPKIM SOSEM SŁODKO-KWAŚNYM
Stripsy z kurczaka w Panierze w ciecierzycy z lepkim sosem słodko-kwaśnym
Składniki:
Stripsy:
około 600g piersi z kurczaka lub indyka
2 jajka
około 80 g Panieru z ciecierzycy
sól, pieprz, papryka słodka w proszku, czosnek suszony
olej do smażenia
Sałatka:
rukola
zielony ogórek
1 czerwona cebula
pestki z ½ granatu
natka pietruszki
sok z cytryny lub limonki
oliwa, sól, pieprz
Sos:
1 łyżka przecieru pomidorowego
½ łyżeczki pasty z chilli (lub bardzo dorbno posiekana papryczka chilli)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
3 łyżki octu ryżowego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos umieścić w garnuszku, podgrzewać, mieszając aż sos się zredukuje.
Pokroić ogórka w słupki, cebulę w krążki, wymieszać z rukolą, natką pietruszki i pestkami granatu. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać.
Pierś z kurczaka pokroić w paski, doprawić przyprawami. Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie panierze z ciecierzycy. Smażyć na oleju na złoty kolor.