Wielkanocny quiche z jajkiem

Składniki:

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki Panieru z ciecierzycy
  • sól

Farsz:

  • 300 ml śmietany 18%
  • 100 g szynki
  • 2 jajka surowe
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ze składników na ciasto energicznie zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez około 15 minut.
  2. Rozwałkować, wyłożyć nim foremkę do pieczenia tarty.
  3. Zapiec w temp. 190ºC przez 10 minut.
  4. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
  5. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, podsmażyć 3-4 minuty.
  6. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę wymieszaną z dwoma jajkami, posiekany szczypiorek z dymki, doprawić solą i pieprzem.
  7. Masę przełożyć na podpieczony spód tarty, na wierzchu rozłożyć połówki ugotowanych jajek.
  8. Piec w temp. 190ºC przez około 25 minut.
    Ze składników na ciasto energicznie zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez około 15 minut.
  9. Rozwałkować, wyłożyć nim foremkę do pieczenia tarty. Zapiec w temp. 190ºC przez 10 minut.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.