Strona główna » TRUSKAWKOWE TIRAMISU Z BISZKOPTAMI WROCŁAWSKIMI BEZ DODATKU CUKRÓW
Truskawkowe tiramisu z Biszkoptami Wrocławskimi bez dodatku cukrów
Składniki:
Biszkopty Wrocławskie bez dodatku cukrów
500 g truskawek
200 g mascarpone
3 jajka
3 łyżki cukru
100 ml słodkiej śmietanki 30%
100 ml bardzo gorzkiego i mocnego naparu z zielonej herbaty
sok z cytryny
30 ml rumu lub wódki
1 pomarańcza
kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Zetrzyj z pomarańczy skórkę i wyciśnij z niej sok. Dodaj do niego gorzki napar z zielonej herbaty, sok z cytryny, wódkę oraz łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
W osobnym naczyniu oddziel żółtka od białek jaj.
Do żółtek dodaj 3 łyżki cukru i utrzyj na jasną puszystą masę. Osobno ubij białka i osobno słodką śmietankę. Kiedy żółtka będą już odpowiednio puszyste, dodaj do nich partiami serek mascarpone cały czas mieszając. Następnie dodaj ubitą śmietankę i białka jaj. Delikatnie wymieszaj.
Z 2/3 truskawek przygotuj purée miksując je dokładnie blenderem.
Aby przygotować deser, na spód naczynia ułóż warstwę biszkoptów namoczonych wcześniej w herbacie.
Na to wyłóż warstwę purée truskawkowego oraz krem. W ten sposób powtarzając ułóż deser.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji