Tosty z dipem z wędzonego łososia, z krewetkami🦐

   Składniki

  • Sucharki extra delikatesowe
  • 150 g wędzonego łososia
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub skyru
  • około 200 g krewetek
  • 1 awokado
  • 1 zielony, długi ogórek
  • opcjonalnie: imbir marynowany
  • 1 łyżeczka masła i 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego w płatkach
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Łososia bardzo drobno posiekać lub zmiksować blenderem.
  2. Dodać jogurt i czosnek suszony w proszku, doprawić solą i sokiem z cytryny, wymieszać.
  3. Krewetki usmażyć na maśle i oliwie, z dodatkiem czosnku, pieprzu cytrynowego, soli. Doprawić sokiem z cytryny.
  4. Awokado pokroić na kawałki, ogórek pociąć w podłużne, cienkie paski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  5. Sucharki rozłożyć na suchej patelni/w piekarniku lub tosterze i podgrzać aż się zrumienią.
  6. Nałożyć na nie dip z łososia, ogórek w plastrach, awokado, usmażone krewetki i opcjonalnie marynowany imbir.
  7. Wierzch można udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.