Tosty francuskie ze szpinakiem, cytrynową ricottą i kurkami

                                                                    Składniki:  

  • 200 g ricotty
  • sok z ½ cytryny i skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 g liści szpinaku
  • 200 g kurek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • parmezan
  • Sucharki z mąką pełnoziarnistą
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kurki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem, smażyć około 10 minut. Zdjąć z patelni.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać szpinak i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, smażyć około 3-4 minuty. Zdjąć z patelni.
  3. Ricottę wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, doprawić solą.
  4. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć sucharki na złoty kolor. Nałożyć na nie szpinak, ricottę, kurki. Wierzch posypać tartym parmezanem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.