Zupa krem z białych warzyw z kurkami

                                                                    Składniki:  

  • 1 kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • Groszek ptysiowy
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone warzywa, podsmażyć, mieszając około 7-10 minut.
  2. Wlać bulion, gotować około 20 minut. Zmiksować całość blenderem.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masło, dodać kurki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć około 10 minut.
  4. Zupę nałożyć do misek, na wierzch nałożyć kurki oraz Groszek ptysiowy. Posypać natką pietruszki.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.