Torcik komunijny z kremem chałwowym i Bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 7 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem i dodatki:

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g chałwy waniliowej
  • około 160 g bez (2 opakowania)
  • około 500 ml zimnej wody z sokiem z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie: płatki kokosa i białe kwiatki do dekoracji
  •  

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Delikatnie wymieszać.
  2. Podzielić na 3 równe części, każdą wylać do tortownicy i upiec w temp. 180 st. C przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika ostudzić.
  3. Połowę ilości mascarpone wymieszać z chałwą, a drugą połowę z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, połowę dodać do serka z mascarpone, drugą – do serka z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać.
  4. Do kremu z chałwą dodać około 100 g pokruszonych Bez, wymieszać.
  5. Ostudzone blaty biszkoptowe namoczyć wodą z cytryną.
  6. Przekładać kremem chałwowym, wierzch i boki posmarować kremem białym.
  7. Wierzch udekorować pozostałym Bezami, ewentualnie kwiatkami lub płatkami kokosa.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.