Strona główna » TORCIK KOMUNIJNY Z KREMEM CHAŁWOWYM I BEZĄ
Torcik komunijny z kremem chałwowym i Bezą
Składniki:
Ciasto:
7 jajek
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
Krem i dodatki:
250 g mascarpone
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
150 g chałwy waniliowej
około 160 g bez (2 opakowania)
około 500 ml zimnej wody z sokiem z 1/2 cytryny
opcjonalnie: płatki kokosa i białe kwiatki do dekoracji
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Delikatnie wymieszać.
Podzielić na 3 równe części, każdą wylać do tortownicy i upiec w temp. 180 st. C przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika ostudzić.
Połowę ilości mascarpone wymieszać z chałwą, a drugą połowę z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, połowę dodać do serka z mascarpone, drugą – do serka z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać.
Do kremu z chałwą dodać około 100 g pokruszonych Bez, wymieszać.
Ostudzone blaty biszkoptowe namoczyć wodą z cytryną.
Przekładać kremem chałwowym, wierzch i boki posmarować kremem białym.
Wierzch udekorować pozostałym Bezami, ewentualnie kwiatkami lub płatkami kokosa.