Strona główna » TACOS Z KURCZAKIEM I CHRUPIĄCĄ SAŁATKĄ Z SKORPORAMI
Tacos z kurczakiem i chrupiącą sałatką z Skorporami czosnkowymi
Składniki:
180g mąki pszennej
120ml gorącej wody
2 łyżka oliwy
300g filetu z kurczaka
2 dojrzałe pomidory
1 czerwona cebula
rukola
3 rzodkiewki
100g sera typu feta
Skorpory czosnkowe
świeża bazylia
1 limonka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przesianą mąkę przełóż na stolnicę, a następnie zrób w niej wgłębienie.
Dodaj sól, pieprz, 1 łyżkę oliwy i gorącą wodę – bardzo dokładnie wyrób ciasto w rękach.
Tak przygotowane ciasto włóż do worka foliowego i odłóż na około 10 minut.
Ciasto podziel na 5 części, każdą z nich rozwałkuj tak, aby powstał cienki placuszek.
Każdy placek smaż na rozgrzanej z obu stron.
Filet z kurczaka pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, po czym usmaż na łyżce rozgrzanej oliwy.
Do miski przełóż usmażonego kurczaka, pomidory pokrojone w kostkę, rukolę, plasterki rzodkiewki oraz cebuli pokruszony ser, Skorpory oraz listki bazylii.
Całą zawartość miski dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z limonki.