Naleśniki z Panieru z ciecierzycy z szynką parmeńską, szparagami i rukolą

Składniki:
  • 1 szklanka Panieru z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • pęczek szparagów
  • kilak plasterków szynki parmeńskiej
  • garść rukoli
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: sok z cytryny oraz posiekany szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp panier z ciecierzycy, mąkę pszenną, mleko, wodę oraz wbij jajko.
  2. Wszystko zmiksuj do powstania jednolitej masy, po czym odstaw na kilka minut.
  3. Z masy usmaż naleśniki (ciasto wychodzi dość kruche, więc warto smażyć naleśniki o mniejszym rozmiarze, aby łatwiej było je przekręcić na patelni).
  4. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałą końcówkę, po czym ugotuj je na parze lub w wodzie.
  5. Na naleśniki wyłóż kilka listków rukoli, szparagi oraz szynkę.
  6. Całość dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Na wierzchu posyp szczypiorkiem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.