Świąteczna zapiekanka z mięsem mielonym i żurawiną Składniki:500 g mielonego mięsa (wieprzowo – wołowego lub drobiowego) 100 g ryżuokoło 100 g Bułki Tartej Wrocławskiej300 g świeżej żurawiny1 jajkoopakowanie ciasta francuskiego1 łyżeczka cukru1 łyżka masła2 ząbki czosnku1 cebulasól, pieprz1 łyżka olejudodatkowo: Bułka Tarta Wrocławska + łyżka masła do wysmarowania formy, 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu Przygotowanie:Ryż ugotować na sypko.Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju.Dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem, wymieszać.Na patelni rozpuścić masło, dodać żurawinę i cukier, smażyć około 10 minut, aż żurawina się rozpadnie.Tortownicę wysmarować masłem i posypać Bułką Tartą Wrocławską.Dno i boki wyłożyć szczelnie ciastem francuskim.Wyłożyć połowę masy mięsnej, wyrównać, wyłożyć żurawinę, a następnie drugą połowę masy mięsnej, wyrównać.Wierzch przykryć ciastem francuskim (można je dodatkowo udekorować wyciętymi gwiazdkami).Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec około 45-55 minut. CIASTO ORZECHOWE TORCIK TOSTERS DOMEK BABY JAGI Nawigacja wpisu Poprzedni wpisPoprzedni SKORPORY PSZENNE Z DIPEM BURACZKOWYM I AWOKADONastępny wpisNastępne GRZANKI Z PASTĄ Z WĘDZONEJ MAKRELI