Świąteczna zapiekanka z mięsem mielonym i żurawiną

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowo – wołowego lub drobiowego) 
  • 100 g ryżu
  • około 100 g Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 300 g świeżej żurawiny
  • 1 jajko
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • dodatkowo: Bułka Tarta Wrocławska + łyżka masła do wysmarowania formy, 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować na sypko.
  2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju.
  3. Dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem, wymieszać.
  4. Na patelni rozpuścić masło, dodać żurawinę i cukier, smażyć około 10 minut, aż żurawina się rozpadnie.
  5. Tortownicę wysmarować masłem i posypać Bułką Tartą Wrocławską.
  6. Dno i boki wyłożyć szczelnie ciastem francuskim.
  7. Wyłożyć połowę masy mięsnej, wyrównać, wyłożyć żurawinę, a następnie drugą połowę masy mięsnej, wyrównać.
  8. Wierzch przykryć ciastem francuskim (można je dodatkowo udekorować wyciętymi gwiazdkami).
  9. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec około 45-55 minut.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.