Strona główna » SKORPORY PSZENNE Z DIPEM BURACZKOWYM I AWOKADO
Skorpory pszenne z dipem buraczkowym i awokado
Składniki:
Skorpory pszenne (około 15 sztuk)
4 buraki
100 ml jogurtu typu greckiego
awokado
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Buraki wyszorować, doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i piec w temp. 200ºC przez około 60 minut (do miękkości).
Po upieczeniu zdjąć z nich skórkę, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do nich ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Następnie dodać jogurt, wymieszać.
Posmarować dipem Skorpory pszenne, na wierzchu położyć plasterki awokado doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny.