Pieczone ziemniaki faszerowane kozim serkiem, jarmużem i bekonem

Składniki:
  • 4-5 dużych ziemniaków o dość podobnej wielkości
  • 300 g kremowego serka koziego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść jarmużu
  • około 100 g boczku w plastrach
  • około 4-5 sztuk Sucharków bez cukrów
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyszorować, rozkroić wzdłuż (nie do końca) następnie doprawić solą i pieprzem, polać oliwą, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 40-60 minut (do miękkości).
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek, podsmażyć 30 sekund, a następnie dodać jarmuż.
  3. Podsmażyć, mieszając przez około 3 minuty.
  4. Kozi serek doprawić solą, pieprzem, dodać jarmuż, wymieszać.
  5. Na suchej patelni podsmażyć bekon.
  6. Zdjąć z patelni, pokruszyć i dodać do serka, wymieszać.
  7. Na patelnię po bekonie wsypać pokruszone Sucharki bez dodatku cukrów, podsmażyć 2-3 minuty cały czas mieszając.
  8. Upieczone ziemniaki wyjąć z folii, nałożyć do nich nadzienie z serka, wierzch posypać posypką z sucharków.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.