Sałatka z plastrami polędwicy, pieczoną marchewką, burakiem i jarmużem

Składniki:
  • kilka sztuk Skorporów czosnkowych
  • około 300 g polędwicy wieprzowej
  • około 100 g jarmużu
  • 1-2 buraczki
  • 1-2 marchewki
  • 2-3 łyżki oleju
  • ocet balsamiczny
  • marynata do mięsa: łyżeczka miodu, łyżka musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Składniki na marynatę wymieszać, posmarować nią mięso, odstawić na około 40 minut.
  2. Buraki (ze skórką) owinąć w folię spożywczą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec około 40 minut.
  3. Następnie wyjąć z piekarnika ułożyć obok nich obraną i przekrojoną na ćwiartki marchewkę, doprawioną solą, pieprzem i polaną około 1 łyżką oleju, ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut.
  4. Na patelni rozgrzać pozostały olej, położyć polędwicę w całości, smażyć po około 7-10 minut z każdej strony.
  5. Zdjąć z patelni, położyć na desce, odczekać kilka minut.
  6. Następnie pokroić w plastry, ponownie wrzucić na patelnię i smażyć jeszcze około 5 minut na dość dużym ogniu.
  7. Zdjąć z patelni, na pozostałości po smażeniu mięsa wsypać jarmuż, smażyć 3-4 minuty.
  8. Zdjąć z patelni, położyć na talerzu, następnie na talerz położyć upieczona marchewkę, upieczonego (obranego i pokrojonego) buraka oraz usmażoną polędwicę.
  9. Obok ułożyć Skorpory (można je przed podaniem przez kilka minut zapiec w piekarniku). Całość skropić octem balsamicznym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.