Składniki na marynatę wymieszać, posmarować nią mięso, odstawić na około 40 minut.
Buraki (ze skórką) owinąć w folię spożywczą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec około 40 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika ułożyć obok nich obraną i przekrojoną na ćwiartki marchewkę, doprawioną solą, pieprzem i polaną około 1 łyżką oleju, ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut.
Na patelni rozgrzać pozostały olej, położyć polędwicę w całości, smażyć po około 7-10 minut z każdej strony.
Zdjąć z patelni, położyć na desce, odczekać kilka minut.
Następnie pokroić w plastry, ponownie wrzucić na patelnię i smażyć jeszcze około 5 minut na dość dużym ogniu.
Zdjąć z patelni, na pozostałości po smażeniu mięsa wsypać jarmuż, smażyć 3-4 minuty.
Zdjąć z patelni, położyć na talerzu, następnie na talerz położyć upieczona marchewkę, upieczonego (obranego i pokrojonego) buraka oraz usmażoną polędwicę.
Obok ułożyć Skorpory (można je przed podaniem przez kilka minut zapiec w piekarniku). Całość skropić octem balsamicznym.