Zupa krem ziemniaczano-pomidorowa w stylu indyjskim stylu z groszkiem ptysiowym

Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno – mięsnego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ puszki lub 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • Groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć aż się zeszkli.
  2. Następnie dodać obrane i pokrojone ziemniaki, pastę curry i całość podsmażyć 3-4 minuty.
  3. Następnie wlać bulion, gotować aż ziemniaki zmiękną.
  4. Wówczas dodać pomidory, zagotować. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem.
  5. Na koniec dodać mleko kokosowe (ilość wg upodobania), całość ponownie zagotować.
  6. Krem nałożyć do misek, podawać z Groszkiem ptysiowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.