Zupa krem ziemniaczano-pomidorowa w stylu indyjskim stylu z groszkiem ptysiowym Składniki:1 litr bulionu warzywnego lub warzywno – mięsnego1 kg ziemniaków1 puszka pomidorów pelati2 ząbki czosnku½ puszki lub 1 puszka mleka kokosowego1 łyżka żółtej pasty curry1 cebula1 łyżka olejuGroszek ptysiowy Przygotowanie:W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć aż się zeszkli.Następnie dodać obrane i pokrojone ziemniaki, pastę curry i całość podsmażyć 3-4 minuty.Następnie wlać bulion, gotować aż ziemniaki zmiękną.Wówczas dodać pomidory, zagotować. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem.Na koniec dodać mleko kokosowe (ilość wg upodobania), całość ponownie zagotować.Krem nałożyć do misek, podawać z Groszkiem ptysiowym. ROCKY ROAD CAKE KREM SUŁTAŃSKI z PRL-u NAJLEPSZE MOCHI Nawigacja wpisu Poprzedni wpisPoprzedni SAŁATKA Z PLASTRAMI POLĘDWICY, PIECZONĄ MARCHEWKĄ, BURAKIEM I JARMUŻEMNastępny wpisNastępne STIR FRY Z WARZYWAMI, NOODLAMI I CHRUPIĄCĄ, PANIEROWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA