przyprawy: Sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, oregano, lubczyk suszony, pieprz czarny
Przygotowanie:
Bułkę Tartą Wrocławską wymieszać ze wszystkimi przyprawami
Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obsamżyć na patelni z każdej strony. Lekko ostudzić, obtoczyć w mące, żółtku, a na koniec w ziołowej bułce tartej.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temp 190°C przez około 45 minut, aż będzie miękka i soczysta.
Ziemniaki obrać, ugotować, zmiksować z masłem na puree.
Marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować al dente. Dodać do nich oliwę, sól, pieprz, paprykę proszku słodką i ostrą oraz czosnek granulowany, wymieszać.
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 200°C przez około 15-20 minut.
Puree ziemniaczane ułożyć na talerz, położyć pieczone marchewki oraz pokrojoną w plastry polędwiczkę.