Polędwiczki w ziołowej panierce

   Składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • około 2/3 szklanki bułki tartej wrocławskiej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 300 g marchewek
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: Sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, oregano, lubczyk suszony, pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Bułkę Tartą Wrocławską wymieszać ze wszystkimi przyprawami
  2. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obsamżyć na patelni z każdej strony. Lekko ostudzić, obtoczyć w mące, żółtku, a na koniec w ziołowej bułce tartej.
  3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temp 190°C przez około 45 minut, aż będzie miękka i soczysta.
  4. Ziemniaki obrać, ugotować, zmiksować z masłem na puree.
  5. Marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować al dente. Dodać do nich oliwę, sól, pieprz, paprykę proszku słodką i ostrą oraz czosnek granulowany, wymieszać.
  6. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 200°C przez około 15-20 minut.
  7. Puree ziemniaczane ułożyć na talerz, położyć pieczone marchewki oraz pokrojoną w plastry polędwiczkę.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.