Tosty w jajku

   Składniki

  • 6-7 szt. Sucharków z mąki pełnoziarnistą
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2-3 pomidory
  • 1 lub 2 sztuki awokado
  • kilka kiści pomidorków cherry
  • 2 łyżki masła + 3-4 łyżki oliwy do smażenia
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pomidorki cherry ułożyć w brytfance, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, piec w temp. 200°C przez około 15 minut.
  2. Awokado obrać, rozgnieść widelcem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać drobno pokrojone pomidory, wymieszać.
  3. Mleko, jajka, parmezan wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sucharki zanurzać w masie i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  4. Wyłożyć na talerz, podawać z guacamole i pieczonymi pomidorkami. Wierzch posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki, można dodatkowo oprószyć parmezanem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.