Pierogi grzybowe z zasmażką

                                                                    Składniki:  

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • Około ½ szklani gorącej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 300 g suszonych grzybów leśnych
  • 150 g serka twarogowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Rozmaryn
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Zasmażka:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić na 30 minut.
  2. Pieczarki pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek, dodać pieczarki i rozmaryn, podsmażyć na złoto. Zdjąć z patelni, posiekać.
  3. Grzyby leśne namoczyć, obgotować w wodzie, posiekać, dodać do pieczarek.
  4. Wymieszać z serkiem twarogowym, doprawić solą i pieprzem.
  5. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nałożyć farsz, uformować pierogi. Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić.
  6. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, smażyć kilka minut, aż bułka nabierze złocistego koloru. Doprawić solą, polać wierzch pierogów.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.