Pierogi grzybowe z zasmażką

                                                                    Składniki:  

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • Około ½ szklani gorącej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 300 g suszonych grzybów leśnych
  • 150 g serka twarogowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Rozmaryn
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Zasmażka:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić na 30 minut.
  2. Pieczarki pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek, dodać pieczarki i rozmaryn, podsmażyć na złoto. Zdjąć z patelni, posiekać.
  3. Grzyby leśne namoczyć, obgotować w wodzie, posiekać, dodać do pieczarek.
  4. Wymieszać z serkiem twarogowym, doprawić solą i pieprzem.
  5. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nałożyć farsz, uformować pierogi. Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić.
  6. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, smażyć kilka minut, aż bułka nabierze złocistego koloru. Doprawić solą, polać wierzch pierogów.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji