Ziemniaczane krokieciki

                                                                    Składniki:  

Krokiety:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g parmezanu
  • 1 jajko
  • Panier z ciecierzycy
  • Czosnek granulowany, sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Dodatki:

  • Pomidorki koktajlowe
  • Szynka parmeńska
  • Rukola

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Doprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Dodać parmezan, jajko i mąkę, wymieszać.
  2. Uformować małe, podłużne krokiety. Każdy obtoczyć w panierze z ciecierzycy. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor.
  3. Po usmażeniu naciąć na górze, nałożyć pokrojone pomidorki, rukolę i szynkę. Można dodatkowo posypać wierzch parmezanem.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji