Karmelizowane boczniaki w miso

                                                                    Składniki:  

  • Grzanki z mąką pełnoziarnistą
  • 500 g boczniaków
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka ciemnej pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Fasolę odsączyć, dodać czosnek, zmiksować blenderem na gładkie puree. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Pastę miso wymieszać z sosem sojowy i wodą.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczniaki, smażyć na dużym ogniu 4 minuty. Posypać je cukrem, smażyć jeszcze 3-4 minuty na złoto.
  4. Wlać mieszankę z pastą miso, wymieszać i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż woda odparuje. 
  5. Wyłożyć na puree z fasoli, wierzch posypać obficie grzankami z mąką pełnoziarnistą i natką pietruszki.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.