Muffiny orzechowe z biszkoptami i gruszką

Składniki: 
 
  • 300 g mąki
  • 50 g orzechów laskowych
  • 60 g Biszkoptów Wrocławskich
  • 150 ml oleju
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g miodu
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 3 gruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

    1. Obrać 2 i ½ gruszki i pokroić w kostkę. Połówkę ze skórką pokroić w cienkie plasterki.
    2. Orzechy posiekać, biszkopty pokroić na mniejsze kawałki.
    3. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę, posiekane biszkopty i orzechy, wymieszać.
    4. Jajka roztrzepać trzepaczką z cukrem, następnie dodać jogurt, olej i miód, wymieszać.
    5. Płynne składniki stopniowo wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Na koniec dodać pokrojone gruszki, delikatnie wymieszać.
    6. Przełożyć ciasto do papilotek na muffiny, na wierch wcisnąć kilka plasterków gruszki, posypać posiekanymi orzechami laskowymi.
    7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piec około 35 minut (do suchego patyczka).

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.