Lasagne z sucharków

                                                                    Składniki:  

Sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku słodka i ostra
  • zioła prowansalskie

Beszamel:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml mleka
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • opakowanie Sucharków bez dodatku cukrów
  • parmezan
  • listki bazylii

 

Przygotowanie:

  1. Mielone mięso dodać na patelnię, doprawić, usmażyć. Wlać passatę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusić aż sos lekko się zredukuje.
  2. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć. Następnie stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając. Gotować na wolnym ogniu do powstania budyniowatego sosu. Doprawić solą i pierzem.
  3. Do naczynia ceramicznego wyłożyć kolejno warstwy: sucharków – sosu pomidorowego – sucharków – beszamelu. Wierzch posypać tartym parmezanem.
  4. Zapiec w temp. 180°C przez około 15 minut. Wierzch jeszcze raz oprószyć tartym parmezanem i posypać świeżymi listkami bazylii.
  5.  

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.