Krem pieczarkowy zapiekany z grzankami ze Skorporów

Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 400 g pieczarek
  • 400 g ziemniaków
  • 1 opakowanie skorporów czosnkowych
  • tarty ser żółty
  • 1 cebula
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Następnie dodaj posiekane pieczarki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – podsmaż przez około 10 minut.
  2. Całość zalej bulionem, dopraw i gotuj przez około 30 minut, następnie zblenduj na gładki krem i dodaj śmietankę.
  3. Zupę przełóż do kokilek, połóż skorpory posypane żółtym serem i zapiecz w piekarniku (200 stopni/ 7 minut).
  4. Przed podaniem zupę możesz dodatkowo udekorować keksem jogurtu.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji