Lasagne z sucharków

                                                                    Składniki:  

  • Grzanki czosnkowe
  • 250 g krewetek
  • 250 g ryżu arborio
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sok z 1/2 cytryny + skórka z niej otarta
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie.
  2. Ryż opłukać na sitku, wsypać do garnka z cebulą, wymieszać, podsmażyć 2-3 minuty.
  3. Wlać wino, podsmażyć, mieszając przez 5-7 minut. Gdy wino odparuje dodawać do ryżu po łyżce bulion, mieszać i gotować ma wolnym ogniu, aż powstanie kleisty ryż.
  4. Na koniec dodać do niego: sok i skórkę z cytryny, parmezan, łyżkę masła, płatki drożdżowe, doprawić pieprzem i opcjonalnie solą.
  5. Krewetki usmażyć na maśle wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pieprz cytrynowy, sól i pieprz.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.