Biała zupa z kalafiora

                                                                    Składniki:

  • 1kg kalafiora 
  • 500g ziemniaków 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 duża cebula 
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz 
  • 1,5l bulionu warzywnego 
  • 200g śmietanki 30%
  • Grzanki czosnkowe 
  • 50g sera gorgonzola 

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek pokroić. Podsmażyć na oliwie na średnim ogniu kilka minut z solą i pieprzem. 
  2. Kalafiora i ziemniaki pokroić w podobnej wielkości bryłki. 
  3. Do garnka dodać warzywa oraz bulion. Gotować do miękkości warzyw. 
  4. Gdy wszystko jest już bardzo miękkie zmiksować całość na gładko.
  5. Odstawić z ognia. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy i dodać do garnka. Cały czas należy miksować zupę. 
  6. Przełożyć do miseczek. Posypać serem oraz grzankami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.