Warstwowy deser limonkowo-miętowy z truskawkami

Składniki:
  • 1/2 opakowania Biszkoptów Wrocławskich bez dodatku cukrów
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • sok z 1 limonki
  • pęczek świeżej mięty
  • około 4 łyżki cukru pudru (lub 3-4 łyżki miodu)
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • truskawki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Żelatynę rozpuścić w 70 ml ciepłej wody.
  2. Jogurt naturalny podzielić na dwie części, do jednej dodać połowę cukru pudru i połowę żelatyny oraz sok z limonki, wymieszać.
  3. Do drugiej części dodać pozostały cukier puder, miętę i wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę (można dodatkowo przelać przez sito aby pozbyć się kawałków mięty).
  4. Następnie dodać pozostałą żelatynę, wymieszać.
  5. Na dno szklanek wsypać pokruszone Biszkopty Wrocławskie bez dodatku cukrów, wylać warstwę limonkową, wstawić do lodówki, aby stężała.
  6. Następnie wylać warstwę miętową, ponownie wstawić do lodówki, aby stężała.
  7. Wierzch udekorować truskawkami i listkami mięty.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.