Torcik orzechowy z kremem, Biszkoptami Wrocławskimi i figami Składniki:6 jajek1 opakowanie Biszkoptów Wrocławskich½ szklanki zmielonych orzechów włoskich1/3 szklanki mąki pszennej½ szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia200 ml śmietany kremówki200 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 puszka kajmaku2 łyżki mleka5-6 świeżych figokoło 500 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie:Biszkopty Wrocławskie posiekać nożem dość drobno (około 10 sztuk odłożyć do dekoracji).Białka oddzielić od żółtek, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier.Następnie do białek dodać żółtka, wymieszać rózgą kuchenną.Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, Biszkopty Wrocławskie oraz zmielone orzechy.Wszystko wymieszać rózgą.Podzielić na 3-4 blaty, każdy oddzielnie upiec w tej samej tortownicy (piec około 20 minut, temp. 190ºC).Ostudzić.Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem.Kremówkę ubić, następnie delikatnie połączyć z mascarpone.Blaty nasączyć wodą z cytryną, posmarować kajmakiem (około 3 łyżki kajmaku odłożyć), a następnie kremem śmietanowym.Ułożyć blaty jeden na drugim.Na wierzchu poukładać przekrojone na ćwiartki figi oraz Biszkopty Wrocławskie.Odłożony kajmak wymieszać z ciepłym mlekiem, polać nim wierzch torciku. BANANOWE BATONIKI🍌🐵 SERNIK KOKOSOWY🥥 TORT NA WALENTYNKI ❤️ RED VELVET Nawigacja wpisu Poprzedni wpisPoprzedni ZAPIEKANE JABŁKA Z KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄNastępny wpisNastępne DYNIOWE ROLLSY CYNAMONOWE