Szaszłyki z krewetek i warzyw w słodko-ostrym sosie ze Skroporami

Składniki:
  • około 10 sztuk Skorporów czosnkowych
  • około 15-20 sztuk krewetek
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1 cukinia

Sos:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • spora szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • około 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki i plasterek cytryny do podania

 

Przygotowanie:

  1. Chilli, czosnek i imbir zmiksuj blenderem na małe kawałeczki (można je też pokroić).
  2. Przełóż do garnuszka, dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu aż powstanie gęsty sos.
    Krewetki, ananas i cukinię nadziać na patyczki do szaszłyków, posmaruj obficie sosem, grilluj na patelni lub na grillu na złoty kolor (około 10-15 minut).
  3. Gotowe szaszłyki podawaj ze Skorporami Czosnkowymi.
  4. Posypa natką pietruszki

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.