Kotlety warzywne z sosem z rabarbarem i truskawek z puree brokułowym

                                                                    Składniki:  

  • słoik ciecierzycy (400 g)
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • około ½ szklanki Panieru z ciecierzycy
  • 4 gałązki rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Pieczarki zetrzeć na tarce, dodać do cebuli, przesmażyć.
  2. Ciecierzycę zmiskować w blenderze, dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i suszonym czosnkiem. Wymieszać masę, uformować kotleciki. Obtoczyć je w Panierze z ciecierzycy, smażyć na oliwie.
  3. Cebulę czerwoną pokroić w piórka. Podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli. Dodać pokrojony w kawałki rabarbar oraz truskawki. Doprawić szczyptą soli i cukru. Smażyć około 10 minut, aż powstanie sos.
  4. Brokuł ugotować (wraz z łodyżką), zblendować. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Podawać z kotlecikami i sosem truskawkowo-rabarbarowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.