Strona główna » KOTLETY WARZYWNE Z SOSEM Z RABARBARU I TRUSKAWEK Z PUREE BROKUŁOWYM
Kotlety warzywne z sosem z rabarbarem i truskawek z puree brokułowym
Składniki:
słoik ciecierzycy (400 g)
400 g pieczarek
1 cebula
około ½ szklanki Panieru z ciecierzycy
4 gałązki rabarbaru
200 g truskawek
1 czerwona cebula
oliwa
sok z cytryny
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Pieczarki zetrzeć na tarce, dodać do cebuli, przesmażyć.
Ciecierzycę zmiskować w blenderze, dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i suszonym czosnkiem. Wymieszać masę, uformować kotleciki. Obtoczyć je w Panierze z ciecierzycy, smażyć na oliwie.
Cebulę czerwoną pokroić w piórka. Podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli. Dodać pokrojony w kawałki rabarbar oraz truskawki. Doprawić szczyptą soli i cukru. Smażyć około 10 minut, aż powstanie sos.
Brokuł ugotować (wraz z łodyżką), zblendować. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Podawać z kotlecikami i sosem truskawkowo-rabarbarowym.