Strona główna » AZJATYCKA SAŁATKA Z CZERWONĄ PAPRYKĄ, MANGO I PIERSIĄ Z KACZKI
Azjatycka sałatka z czerwoną papryką, mango i piersią z kaczki
Składniki:
2 czerwone papryki
3 marchewki
1 duże, dojrzałe mango
1 duża czerwona cebula
Około 350 g piersi z kaczki (ze skórą)
Około 70 g orzechów nerkowca
Grzanki z mąką pełnoziarnistą
Sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku
Zalewa do pikli: ½ szklanki wody, 5 łyżek octu ryżowego, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki soli
1 łyżka miodu
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Marchewkę pokroić w cieniutkie paski. Cebulę – w pióra. Składniki na zalewę wymieszać ze sobą, wsypać marchewkę i cebulę, wymieszać, odstawić na min. 2 godziny.
Paprykę i mango pokroić w słupki.
Uprażyć na suchej patelni uprażyć nerkowce.
Pierś z kaczki doprawić solą, pieprzem i paprykami w proszku, usmażyć na złoty kolor. Pokroić w plastry.
Marchewkę i cebulę odsączyć, dodać mango i paprykę, doprawić solą, pieprzem, paprykami w proszku, miodem i sokiem z cytryny, wymieszać. Wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć plastry kaczki, posypać prażonymi nerkowcami i Grzankami z mąką pełnoziarnistą.