Zupa z pieczonych pomidorów🍅 z papryką

   Składniki

Hummus:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg dojrzałych pomidorów🍅
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku🧄
  • 1 mała cebula🧅
  • 1,5 l bulionu
  • świeża bazylia🌿
  • oliwa
  • duuuże Grzanki cebulowe
  • sól🧂, pieprz i cukier do smaku
  •  

Przygotowanie:

  1. Pomidory i paprykę przygotować do zapieczenia. Dodać czosnek w łupinach. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 10-20 min.
  2. Po upieczeniu obrać i pokroić pomidory oraz paprykę na mniejsze kawałki. W osobnym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć w niej drobno posiekaną cebulkę.
  3. Pokroić w kostkę seler naciowy i dodać do cebuli.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać upieczone warzywa i smażyć przez 5 min., cały czas mieszając.
  5. Całość zalać bulionem i gotować 30 min.
  6. Po wystygnięciu dodać posiekaną bazylię i zblendować wg preferencji. 
  7. Doprawić zupę solą, pieprzem oraz cukrem.
  8. Podczas serwowania zupy na wierzch ułożyć duuuże Grzanki cebulowe.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.