Strona główna » ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW🍅 Z PAPRYKĄ
Zupa z pieczonych pomidorów🍅 z papryką
Składniki
Hummus:
2 czerwone papryki
1 kg dojrzałych pomidorów🍅
1 gałązka selera naciowego
4 ząbki czosnku🧄
1 mała cebula🧅
1,5 l bulionu
świeża bazylia🌿
oliwa
duuuże Grzanki cebulowe
sól🧂, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Pomidory i paprykę przygotować do zapieczenia. Dodać czosnek w łupinach. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 10-20 min.
Po upieczeniu obrać i pokroić pomidory oraz paprykę na mniejsze kawałki. W osobnym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć w niej drobno posiekaną cebulkę.
Pokroić w kostkę seler naciowy i dodać do cebuli.
Kiedy warzywa będą już miękkie dodać upieczone warzywa i smażyć przez 5 min., cały czas mieszając.
Całość zalać bulionem i gotować 30 min.
Po wystygnięciu dodać posiekaną bazylię i zblendować wg preferencji.
Doprawić zupę solą, pieprzem oraz cukrem.
Podczas serwowania zupy na wierzch ułożyć duuuże Grzanki cebulowe.