Pieczone papryki nadziane fasolą

   Składniki

Hummus:

  • 5 papryk podobnej wielkości
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 g białej fasoli
  • burrata
  • Grzanki pszenne
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • papryka w proszku słodka i ostra
  • chilli w płatkach
  • suszone oregano
  • szczypta cukru
  • szczypta suszonego lubczyku
  • płatki drożdżowe nieaktywne do smaku
  • natka pietruszki
  • oliwa
  •  

Przygotowanie:

  1. Ugotować fasolę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.
  2. Dodać fasolę, passatę i pomidory z puszki, doprawić przyprawami, całość gotować około 40 minut, aż sos się zredukuje.
  3. Papryki naciąć – zdjąć im z góry „czapkę”. Nałożyć farsz, ułożyć papryki w naczyniu żaroodpornym.
  4. Piec w temp. 190°C przez około 20 minut.
  5. Wyjąć z piekarnika, na wierzch dodać burratę, natkę i posypać obficie Grzankami pszennymi.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.