Wielkanocny pasztet z cukinii

                                                                    Składniki:  

  • 1200 g cukinii
  • 300 g zielonego groszku (ugotowanego)
  • 3 jajka surowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 70 g Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na 15 minut, odcisnąć sok. Groszek zblednować wraz z czosnkiem i natką pietruszki, dodać do cukinii.
  2. Wbić jajka, dodać bułkę tartą, sok z cytryny i pieprz, całość wymieszać. Połowę masy nałożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Na środku, obok siebie, ułożyć ugotowane jajka, wyłożyć pozostałą część masy. Piec w temp. 180C przez około 75 minut.
  4. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, następnie schłodzić w lodówce.
  5.  

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.