Strona główna » SZARLOTKA NA BISZKOPTACH WROCŁAWSKICH BEZ DODATKU CUKRÓW
Szarlotka na Biszkoptach wrocławskich bez dodatku cukrów
Składniki:
1 opakowanie Biszkoptów wrocławskich bez dodatku cukrów
1 kg jabłek
1 łyżka masła
2 łyżeczki cynamonu
2 białka
200 g cukru
30 g wody
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka, podsmażyć, aż zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać, ostudzić.
W tym czasie ubić białka na sztywno. Wodę wymieszać z cukrem w rondelku, podgrzewać na ogniu aż zacznie się bardzo mocno gotować.
Gdy cukier się rozpuści i powstanie syrop, stopniowo wlewać go do ubijanych cały czas białek. Miksować. Nałożyć pianę do szprycy cukierniczej.
Na dno szklanek wsypać Biszkopty wrocławskie bez dodatku cukrów, dodać jabłka, na wierzch wycisnąć z rękawa bezę. Można ją dodatkowo opalić palnikiem kuchennym.