Świąteczne dewolaje z kurczaka z pomarańczą i żurawiną Składniki: 1 duża pierś z kurczaka3 pomarańcze200 g świeżej żurawiny50 g masła2 łyżeczki trzcinowego cukruSól, pieprz, papryka w proszku słodkaOkoło 200 g Bułki Tartej Wrocławskiej2 jajkaOliwa do smażenia Przygotowanie:Żurawinę włożyć do garnuszka, dodać sok z ½ pomarańczy i cukier. Smażyć około 10 minut.Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki (sok zachować).Pierś z kurczaka pokroić na pół tak, aby powstały nam 4 kawałki. Każdy rozbić na cienko. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.Ułożyć kilka małych kawałków masła, kilka cząstek pomarańczy i zwinąć dewolaje.Panierować je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor.Następnie przełożyć na blaszkę, wlać sok i pozostałe cząstki pomarańczy. Piec w temp. 190 °C przez około 20 minut.Przełożyć na talerz, podawać z przygotowaną wcześniej żurawiną. ROCKY ROAD CAKE KREM SUŁTAŃSKI z PRL-u NAJLEPSZE MOCHI Nawigacja wpisu Poprzedni wpisPoprzedni GRZANKI Z PIECZONYM CAMEMBERTEM I ŻURAWINĄNastępny wpisNastępne KANAPECZKI Z CHOINKAMI Z CUKINII