Kremowa polenta z duszonymi grzybami leśnymi i Groszkiem ptysiowym

Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka
  • 150 g kaszki kukurydzianej
  • około 300-400 g grzybów leśnych
  • 1 szklanka Groszku Ptysiowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszkę wsypać do bulionu, gotować na małym ogniu przez około 40 minut co kilka minut mieszając.
  2. Na koniec dodać mleko, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Czosnek posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i grzyby, smażyć około 7-10 minut aż cała woda z grzybów wyparuje.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Polentę wyłożyć na talerz, na wierzchu wyłożyć grzyby, posypać natka pietruszki i parmezanem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.