sól, pieprz, po 1 łyżeczce suszonego czosnku, papryki w proszku słodkiej, ziół prowansalskich
Sos:
200 ml śmietanki 36%
250 g pieczarek
½ cebuli
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sos żurawinowy:
200 g suszonej żurawiny
250 ml wody
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Purre:
około 1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
3 łyżki śmietanki 36%
sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać, uformować kulki tej samej wielkości. Usmażyć na patelni na złoty kolor.
Zdjąć z patelni, dodać do niej oliwę i posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, smażyć kilka minut, aż puszczą soki. Odparować, zblednować na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać usmażone klopsiki, wymieszać.
Wszystkie składniki na sos żurawinowy zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu do momentu, aż sos nabierze kisielowej konsystencji.
Ziemniaki obrać, ugotować, dodać masło, śmietankę i sól, rozgnieść na puree.