Klopsiki kottbullar

Klopsiki:

  • 450 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 3 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, po 1 łyżeczce suszonego czosnku, papryki w proszku słodkiej, ziół prowansalskich

Sos:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 250 g pieczarek
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sos żurawinowy:

  • 200 g suszonej żurawiny
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Purre:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • sól

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać, uformować kulki tej samej wielkości. Usmażyć na patelni na złoty kolor.
  2. Zdjąć z patelni, dodać do niej oliwę i posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, smażyć kilka minut, aż puszczą soki. Odparować, zblednować na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać usmażone klopsiki, wymieszać.
  3. Wszystkie składniki na sos żurawinowy zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu do momentu, aż sos nabierze kisielowej konsystencji.
  4. Ziemniaki obrać, ugotować, dodać masło, śmietankę i sól, rozgnieść na puree.

 

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.