Cynamonki

                                                                    Składniki:  

  • 120 g masła

  • 80 g cukru trzcinowego

  • 3 łyżki panieru z ciecierzycy

  • 15 g cynamonu

 

Ciasto:

  • 250 g mleka
  • 40 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 80 g masła
  • 420 g mąki
  • 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy masło dodajemy cukier, cynamon i panier z ciecierzycy.
  2. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy.

Ciasto:

  1. Do rondelka wlewany mleko, dodajemy masło, cukier i droższe. Mieszamy aż się wszystkie składniki rozpuszczą. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w misce do wyrośnięcia.
  2. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt, równomiernie wykładamy nadzienie cynamonowe, wzdłuż dłuższego boku zostawiamy nieposmarowany masą margines ciasta, który smarujemy jajkiem. Zawijamy w rulon i kroimy na 15 kawałków. Układamy na dwóch blaszkach.
  3. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 min, po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 15 min.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji