Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem. Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Kruszonka:
Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i pokruszone sucharki, wymieszać.
Piekarnik nastawić na 160 stopni na funkcji termoobieg. Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut.
Następnie wyjąć z niej babeczki, podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.