Zupa krem z dyni

   Składniki:  

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 kg dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • około 700 ml bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, papryka w proszku słodka i ostra,
  • około 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • Groszek ptysiowy
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Dynię pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić.
  2. Następnie dodać dynię, wymieszać, podsmażyć kilka chwil. Wlać bulion gotować około 20 minut (do miękkości).
  3. Dodać odsączoną fasolę, zblendować. Doprawić przyprawami, wymieszać.
  4. Boczek podsmażyć na patelni na chrupko.
  5. Zupę nałożyć do misek, wsypać groszek ptysiowy, ułożyć plastry bekonu, posypać natką pietruszki.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.