Mielone mięso dodać na patelnię, doprawić, usmażyć. Wlać passatę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusić aż sos lekko się zredukuje.
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć. Następnie stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając. Gotować na wolnym ogniu do powstania budyniowatego sosu. Doprawić solą i pierzem.
Do naczynia ceramicznego wyłożyć kolejno warstwy: sucharków – sosu pomidorowego – sucharków – beszamelu. Wierzch posypać tartym parmezanem.
Zapiec w temp. 180°C przez około 15 minut. Wierzch jeszcze raz oprószyć tartym parmezanem i posypać świeżymi listkami bazylii.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji