Falafel z zielonego groszku i ciecierzycy

                                                                    Składniki:  

Falafel

  • około 300 g ugotowanego zielonego groszku
  • około 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • około 1 szklanka panieru z ciecierzycy

Dip awokado:

  • 1 awokado
  • 200 g gęstego jogurtu
  • Sok z cytryny, sól, pieprz

Sałatka:

  • zielony ogórek
  • 100 g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • pszenne tortille

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na falafel zmiksować w blenderze na masę, jeśli jest zbyt rzadka, dodać do niej Panier z ciecierzycy.
  2. Uformować kulki. Każdą obtoczyć w Panierze z ciecierzycy i usmażyć na oleju lub upiec w piekarniku na złoty kolor.
  3. Szpinak posiekać, ogórek pokroić, wymieszać, doprawić, ponownie wymieszać.
  4. Składniki na dip zmiksować blenderem. Tortille podgrzać na suchej patelni, podawać z falafelami, sałatką i dipem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.