Sałatka z pulpecikami mięsnymi, plastrami marynowanej marchewki,grillowaną cukinią i dipem z harrisy

                                                                    Składniki:  

  • 500 g mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 4-5 marchewek
  • 2 małe cukinie
  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka harrisy
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Do zamarynowania marchewek: 200 ml wody, 50 ml octu jabłkowego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, spora szczypta suszonej chilli)
  • Grzanki czosnkowe
  •  

Przygotowanie:

  1. Obrać marchewki i pokroić w cienkie, podłużne paski.
  2. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w słoiku, dodać marchewki, docisnąć i odstawić na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Mięso doprawić solą i pieprzem, uformować kulki, usmażyć na oleju na złoty kolor.
  4. Na patelni grillowej usmażyć cukinię, doprawić solą i pieprzem.
  5. Jogurt, majonez i harrisę wymieszać.
  6. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać dipem, posypać obficie Grzankami czosnkowymi.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.